Windows OS

Microsoft Windows er en serie af software operativsystemer og grafiske brugerflader, som produceres af den amerikanske virksomhed Microsoft. Den første udgave af systemet hed Windows 1.0 og blev lanceret den 20. november 1985, som en grafisk brugerflade til operativsystemet MS-DOS, som Microsoft havde købt i 1980 og videreudviklet på siden. De efterfølgende udgaver af Windows-miljøet – Windows 2.0Windows 3.0Windows 3.1Windows 95Windows 98 og Windows Me – var alle sammen ligeledes baseret på underliggende MS-DOS-operativsystem.

Sideløbende med den tidlige udvikling af Windows, arbejdede en gruppe Microsoft-programmører, under ledelse af David Cutler, på at skabe det operativsystem, som senere blev kendt som Windows NT. Målet med Windows NT var fra bunden at skabe et helt nyt og mere abstrakt, platformsuafhængigt og flerbrugerorienteret operativsystem, der var mere stabilt og som kunne konkurrere på de dengang Unix-dominerede markeder. Over en årrække udgav Microsoft sideløbende nye udgaver af det MS-DOS-baserede Windows (rettet mod forbrugere) og det NT-baserede Windows NT (rettet mod virksomheder), men besluttede i forbindelse med udviklingen af Windows XP, at samle begge operativsystemer i ét produkt. Siden da, har alle versioner af Microsoft Windows været baseret på videreudviklinger af Windows NT.

Windows operativsystemet er mest almindeligt på personlige computere og servere, selvom der også er særlige udgaver til enheder så som smartphones og PDA‘er og en udgave, der er særligt beregnet til såkaldt ‘embedded devices’, så som audio- og navigationssystemer til biler.

Seneste udgave af klientversionen af Windows hedder Windows 10; den seneste udgave af serverversionen hedder Windows Server 2016; den seneste udgave af mobiloperativsystemet hedder Windows Phone 10.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *