Central Processing Unit forkortes næsten altid til CPU. Den kan også kaldes en centralenhed eller blot en processor. Er den så lille at den kan være i en chip kaldes den for en mikroprocessor.
CPU’en er den centrale regneenhed i en computer og den omtales af mange som computerens hjerne. Det var CPU’en der foretog alle beregningerne indtil grafikkort omkring årtusindskiftet blev programmerbare.[1] En computer kan f.eks. være en PC eller et indlejret system.
Der findes forskellige typer af CPU’er. De mest kendte i personlige computere er fra Intel, AMD, Sun, Motorola og Transmeta. Det ses ofte, at man sætter flere CPU’er sammen i en computer (SMP) for at opnå større regnekraft.
Når en CPU’s hastighed skal betegnes, nævnes dens interne regnehastighed i Hz (MHz og GHz). Dette afspejler ikke direkte hvor mange beregninger per sekund en CPU kan udføre. I “gamle dage” kunne en CPU normalt udføre: beregninger per sekund = Hz divideret med cyklusser per instruktion og det er almindeligt med 2-200 cyklusser per instruktion. Se også CPU Benchmark FLOPS, MIPS og BogoMips.