Computer vandkøling er et lukket kølesystem til at køle computer komponenter der generere meget varme som f.eks. processor (CPU), grafikkort (GPU) og hukommelse (RAM).
Fordele
- Meget mere effektivt end luftkøling og passiv køling
- Larmer ofte meget mindre end luft-køling
- Kan bruges som en del af PC’ens udseende.
Ulemper
- Er mere kompleks end luftkøling og passiv køling.
- Er dyre end luftkøling i indkøb.
- Kan (i sjældne tilfælde) forsage skade på din pc ved lækage.
Alt i én-vandkøling
Først og fremmest skal man gøre sig klart hvor meget køling man egentlig har brug for og hvor fingerfærdig du er. Denne guide vil primært tage udgangspunkt i den nemme metode til vandkøling med fokus på AIO-løsninger (All In One), da det ofte er denne løsning de fleste vælger og som er nemmest at vedligeholde. Der findes mange mere avancerede løsninger, men disse vil denne guide ikke komme nærmere ind på.
Hvis du kun er tilpas med at skifte ram og grafikkort men gerne vil prøve fordelene ved vandkøling, så er det nemmeste at gå efter et komplet væskekølesystem (All In One) beregnet kun til processoren. Det kræver intet specielt kendskab til vandkøling, da det hele er samlet og bare skal monteret på processoren (eller grafikkortet) ligesom luftkøling.
Fremgangsmåde
1. Dit udgangspunkt
Skal du have vandkøling til dit nuværende PC, eller skal det være en del af en ny PC? Uanset hvad, skal du være sikker på, at der er plads til en vandkøler i dit kabinet, hvorfor det er godt at kende kabinettets størrelse. De fleste vandkølere kommer i størrelserne 120 mm (1 blæser), 240 mm (2 blæsere) og 360 mm (3 blæsere) der hver især afhænger af hvor mange blæsere og hvor stor en radiator du har plads til. Som udgangspunkt er 240 mm at foretrække, hvor 120 mm mest er tiltænkt små kabinetter. 360 mm er til gengæld bedst, hvis du har pengene og pladsen til det – jo større radiatoroverflade, jo bedre køling!
2. Lav et budget
Før du gør noget som helst, skal du lægge en budget for, hvor mange penge du tænker at bruge på projektet. Skal der være lys i eller ej? Hvor stor en vandkøler har du plads til? Hvis du ikke går efter det dyreste burde det hele kunne gøres for mellem 1-2.000 kr. for både CPU og GPU vandkøling. Derefter kan du begynde at undersøge markedet.
3. Undersøg markedet
Når du har lagt dig fast på et budget, kan du begynde at undersøge, hvad du rent faktisk kan få, for dine penge. Der findes mange mærker på markedet, som kan gøre det svært at beslutte sig. Vil du være sikker på at få det bedste og mest pålidelige, er NZXT vandkølere et godt udgangspunkt. Især hvis du også vil have GPU vandkøling, da de har et monteringssæt kaldet G12, man kan tilkøbe, som gør det (ofte) nemt at sætte køling på GPU. Ellers er Corsairs modeller også at foretrække. Ofte ligger priserne afhængig af mærke således:
– 120 mm: 300-500 kr.
– 240 mm: 500-1.500 kr.
– 360 mm: 1.000-2.000+ kr.
4. Køb ind
Når du først har lagt dig fast på en vandkøler, er det egentlig bare at købe ind. Husk dog altid at have termisk pasta til at påføre mellem komponent og køler (varmelederevne på 12W er at foretrække). Det er også en god idé at have filter foran blæser der suger luft ind, så det ikke sætter sig støv og skidt i radiatoren. Har du heller ikke nok 4-pin stik på dit bundkort til blæsere, er det også vær at investere i en splitter. Alternativt kan man få blæsere der benytter strømforsyning direkte – disse vil dog køre fuld hastighed uden mulighed for tilpasning.
5. Installation
Når du først har fået alle tingene købt ind, er det egentlig bare at følge vejledningen og installere det hele. Læs dog nedenstående vigtige overvejelser før du går i gang!
Placering af vandkøler
0. Undersøg placeringsmuligheder
Før du begynder at installere noget som helst, er det vigtigt at gøre sig klart, hvor og hvordan du vil installere vandkøleren. Vil du fx placere radiatoren foran ved indtag af luft (giver varmere kabinet) eller i toppen ved udtag af luft (giver køligere kabinet)? Skal du både køle CPU og GPU, skal du måske planlægge hvad du vil installere først – afhængig af kabinet og vandkølerens placering vil det ofte være GPU først. Disse overvejelser vil spare meget tid, når man først begynder at installere vandkøleren.
1. Radiatorens placering
Alt afhængig af din vandkølers størrelse, kan det nogle gange være en udfordring at få plads til det hele. En god huskeregel er dog, at pumpen ALTID skal være lavere nede end toppen af radiatoreren. Derudover er det bedst at have radiatoreren enten i toppen af kabinettet eller på højkant – dog med slangerne forneden. Dette skyldes, at der næsten altid vil være luftbobler i systemet som på sigt, hvis man ikke sætter den ordentligt, kan forringe levetiden eller helt ødelægge pumpen til vandkøleren.
2. Slangernes placering
Slangerne til radiatoren kan bøjes, men de må helst ikke bøjes for meget eller for skarpt, da dette kan forringe deres levetid eller i sidste ende ødelægge dem. Prøv så vidt muligt at følge slangernes naturlige bøjning.
3. Blæsernes placering
De blæsere som fuldte med vandkøleren, er ofte specifikt designet til at bruges i et vandkølingssystem med højere statisk tryk – modsat blæsere til kabinettet. Derfor er det ikke lige meget hvilke blæsere man bruger. Men generelt jo mere luft de kan flytte jo bedre. Bruges de som indtag/udtag til luft, er det en fordel at placere dem FORAN radiatoreren, så luften bliver SKUBBET gennem radiatoreren. Har man nok af de samme blæsere, kan man placere dem både foran og bagved radiatoren, for at opnå bedre ydelse. Ofte er dette dog ikke nødvendigt. Det er til gengæld langt vigtigere at have så god gennemstrømning af luft i kabinettet som muligt. Enten lige mange blæsere ind som ud, eller bare samme luftgennemstrømning (CFM) ind som ud.
Eksempel fra virkeligheden
Ovenstående guide er meget generelt tænkt, i forhold til at arbejde med vandkøling. Derfor vil der her følge et praktisk eksempel fra egen PC på, hvordan dette kan gøres. Først lidt om PC’en.
Specifikationer:
- Kabinet: DUTZO C320 TG RGB
- Bundkort: ASUS Prime A320M-K
- Strømforsyning (PSU): Corsairs 650W 80+ certificeret
- CPU: Ryzen 5 2600 (brugt)
- GPU: ASUS GTX 1070 OC 8GB GDDR5 VRAM (brugt)
- RAM: G.Skill 16GB DDR4-3200 MHz
- SSD: 1 x WD 240GB M.2, 1 x Kingston 500GB
- HDD: 1 x 1TB 5400RPM
I alt = 5.000 kr.
Indkøbsliste til vandkøler:
- NZXT Kraken x53 240 mm vandkølet (til GPU)
- NZXT G12 GPU vandkølingssæt
- Dutzo Kōri ARGB 240 vandkølet (til CPU)
- Dezen kølepasta (12W) til CPU/GPU
- Splitterkabel til 4-pins blæsere (1 til 5) 1×4-pin
- 3 x PC blæser grill filter – 120 mm
I alt = 2.000 kr.
1. Baggrund
Jeg vil nok kalde mig selv en middelmådig gamer, som foretrækker singleplayer-spil (strategi, FPS, krig) med få undtagelser af multiplayer-spil som CS-GO, Battlefield, Call of Duty og PUBG. Købte oprindeligt denne PC billigt (2.500 kr) med en billigere CPU (Ryzen 3 3200G) og uden grafikkort – resten havde jeg selv. Skulle jeg have købt noget andet, ville jeg nok have valgt et større bundkort, som understøttede overclocking og bedre plads til vandkøler som fx B550-bundkort.
Hvorfor jeg ønskede at opgradere til vandkøling skyldtes, at jeg havde problemer med, at mit grafikkort ofte blev meget varmt ( over 70-80 grader), hvorfor jeg egentlig bare ville have købt nogle bedre blæsere/termisk pasta. Men da jeg fandt ud af, at kabinettet understøttede vandkøling og man kunne få det til CPU og GPU tænkte jeg: hvorfor ikke?
2. Budget
Jeg ville gerne gøre opgraderingen så billigt som muligt, så jeg fastsatte mig på et budget først omkring 1.000 kr. Men da jeg besluttede, at jeg ville have køling til både CPU og GPU, blev budget nærmere 2.000 kr.
3. Undersøge markedet
Der findes mange mærker at vælge imellem. Men da jeg opdagede, at NZXT havde et sæt til GPU-køling tænkte jeg, at jeg lige så godt kunne købe en af deres vandkølere: valget faldt derfor på deres Kraken x53 240 mm til lige under 1.000 kr med en G12 monteringsæt til 250 kr. Da GPU’en ofte er den varmeste komponent i en PC, gav det også god mening at købe en god vandkøler til denne. Til CPU’en faldt jeg tilfældigt over nogle af Dutzo’s egne vandkølere som, foruden at være billige, også gav RGB-lys og god ydelse. Til GPU kræves også en god termisk pasta, og her faldt valget på en en 12 W varmeledeevne – helst en lidt federe af slagsen som også kan bruges til CPU. Sidst men ikke mindst købte jeg også en anti-sag støtte til grafikkortet, da pumpen på grafikkortet uden tvivl ville få det til at hænge.
4. Købe ind
Jeg endte med at købe alt det ovenstående gennem Proshop.dk samt nogle luftfilter til kabinettet for at undgå støv i radiatoren ved indtag fra av-cables.dk og en 4-pin splitterkabel (x5) fra avxperten.dk, så blæserne kunne styres fra bundkortet.
5. Installation
Det helt klart sværeste ved at installere en vandkøler er, om der er plads nok i kabinettet og især hvis man skal have to vandkølere samt kabelstyring af mange blæsere. Derfor tog det mig flere timer at få styr på det hele (og fordi det var første gang jeg prøvede dette)! Ellers tror jeg sagtens, at det er noget som kan gøres på 1-3 timer.
Valgte at placere vandkøleren til CPU i fronten som indtag (med filter) og vandkøler til GPU i toppen – begge med blæserne foran. Dette valg er baseret på forventningen om, at GPU’en vil udvikle mest varme, og derfor nemmere vil kunne stige opad samt at blæserne på CPU-vandkøleren var de kraftigste, for at få så meget frisk luft ind som muligt.
Det mest komplicerede i denne proces var kabelføring (både til blæsere og vandkøler) samt installering af vandkøling på GPU, da G12 monteringsættet ikke passede 100% på grafikkortet, hvorfor jeg var nødt til at file noget af sættet af (læs mere her http://www.blog.jay-greco.com/wp/?p=228) – men det lykkedes!
Alt besværet viste sig at give pote, da spil som førhen gav temperature på over 70-80 grader, nu for både CPU og GPU holdt sig under omkring 50 grader selv under fuld belastning!
Nedenfor ses billeder af processen og det færdige resultat.