Sådan bygger du din egen PC, uden at det skal koste kassen!
Kilde: https://www.altomdata.dk/guide-byg-en-pc-for-kun-3200-kroner
OBS: Komponenters tilgængelighed og pris kan varierer!
Tanken med denne guide er, at give dig et indblik ind i, hvordan du kan bygge din egen PC til en overkommelig pris. De specifikke komponenter kan nemlig varierer, grundet den konstante udvikling indenfor IT. Dog bør prislejet forblive næsten det samme.
Nogle elsker gaming mens andre mennesker blot ønsker sig en god, pålidelig computer, som de kan arbejde på. Man kan bygge den stærkeste pc, som kan fås for penge, men hvis man ikke har tænkt sig at presse den til dens yderste grænser, smider man stort set bare penge ud ad vinduet.
Med den betragtning i baghovedet begyndte vi at planlægge byggeriet af en maskine, som vi kunne bruge til det, mange frygter: Godt, ærligt arbejde. Færdiglavede systemer er populære til simple desktopopgaver – skrivning, webbrowsing og så videre – men der er faktisk penge at spare på dette område. Man kan få et fornuftigt desktopsystem til et sted mellem 3.000 og 6.000 kroner, når man begiver sig ned til den lokale forretning med det formål at forlade butikken med en PC, der er klar til brug. Og selvfølgelig kræver det en indsats selv at bygge en maskine, men hvis du er teknologinørd som os (eller du vil hjælpe en ven, der trænger til en ny computer), ved du, at der her er penge at spare.
Derfor bør man lægge grundige planer for sådan et projekt. For at holde prisen nede gav vi os selv en budgetramme på 3.500 kroner. Det betød, at en CPU med integreret grafik var uomgængelig; hvis vi havde inddraget en hæderlig GPU, ville vores samlede pris øjeblikkelig styrte opad. Vi ville dog heller ikke have, at systemet blev alt for billigt – vi måtte finde besparelser andre steder, således at vi havde råd til et ordentligt bundkort og hukommelse.
Dual channel-hukommelse var heller ikke til at komme udenom; det var ikke her, vi ville spare. Maskinen skulle være relativt hurtig og med specifikationer, der kunne overgå færdiglavede systemer til cirka samme pris. Vi tænkte, at vi måske endda kunne få nogle spil til at køre på den. Måske.
Nå ja, så lægger vi også lige Linux i den. Det bliver sjovt. Nogle af jer er formentlig velbevandrede i Linux, andre foretrækker den varme, bekendte omfavnelse fra Windows 10 (og vi har også tænkt os at installere det på denne maskine for at kunne køre vores benchmarking-software). Men Linux er GRATIS, og vi sætter pris på ting, der er gratis. Det kan godt vise sig at være en sej omgang at få dette byggeprojekt til at fungere, men vi er fulde af stålsat viljestyrke.
Komponenter
- Bundkort: ASRock B450M Steel Legend = 850 kr.
- RAM: Corsair Vengeance LPX 8 GB (2 x 4 GB) DDR4 3000 = 372 kr.
- CPU-køler: AMD Wraith Stealth = 0 kr.
- CPU: AMD Ryzen 3 2200G = 699 kr.
- SSD: Crucial BX500 120 GB = 189 kr.
- Kabinet: Corsair SPEC-05 = 404 kr.
- Harddisk: Toshiba DT01ACA050 500 GB = 277 kr.
- PSU: 450 W EVGA 450 BT 80+ Bronze = 402 kr.
Samlet pris = 3.193 kr.
OBS: Skulle man være interesseret i en dedikeret GPU, er her en god liste at vælge i mellem: https://www.extremetech.com/gaming/273386-best-graphics-cards-for-every-budget
Bundkort: ASRock B450M Steel Legend = 850 kr.
Vi kunne sikkert have opsporet et lidt billigere bundkort end dette, men vi kan godt lide Steel Legend fra ASRock. Og det er ikke kun, fordi det lyder som et vældig smart rumskib. Dette kort huser ubesværet alle de komponenter, vi bruger, og det vigtigste er, at det omfatter sin egen DisplayPort 1.2 og HDMI-output.
Det er nemt nok at finde billige bundkort i øjeblikket, men pas på – mange af dem er ældre modeller, der mangler nye DisplayPorte, og som i stedet bruger de forældede VGA- eller DVI-I-stik. Steel Legend har også syv USB-porte, fem audioporte og – meget interessant – en USB-C-port, der er ideel til forbindelse med nyere og smartere hardware.
RAM: Corsair Vengeance LPX 8 GB (2 x 4 GB) DDR4 3000 = 372 kr.
Corsairs Vengeance-serie er ikke verdens hurtigste ram, men den er et solidt valg. På trods af vores budget begrænser vi os ikke til singlechannel-hukommelse og satser på to 4 GB-blokke på 3000 MHz. Det burde være tilstrækkeligt til at håndtere alle de lettere opgaver, vi udsætter systemet for, selv med talrige faner åbne i Chrome eller andre ram-slugende programmer. Den højere frekvens gavner også vores processor mere, end hvis vi brugte en Intel-cpu, og lader os vride et par ekstra procent ydelse ud af den.
CPU-køler: AMD Wraith Stealth = 0 kr.
Hjem til Wraith-serien. AMD’s standardkølere til Ryzen-processorer er betydelig mere effektive end langt hovedparten af konkurrenterne. Det kan godt være, at Stealth er Wraith-seriens grimme ælling – hvis du kan finde en billig Wraith Prism eller Spire RGB på DBA eller ebay, vil vi anbefale det – men den klarer opgaven effektivt, og den er ikke svær at installere. Dens beskedne størrelse betyder, at den passer i næsten ethvert kabinet, og den kommer ikke i vejen for dine dimm-slots.
CPU: AMD Ryzen 3 2200G = 699 kr.
Vi overvejede forskellige processorer til dette projekt. Intel var naturligvis relevant her med K-seriens Kaby Lake- og Coffee Lake-cpu’er som oplagte muligheder. Integreret grafik var selvfølgelig ikke til at komme udenom, og det endelige valg faldt på AMD, men så stod vi med et dilemma: Brug en af de billigere nye Athloner eller en Ryzen-chip fra G-serien. Vi besluttede os til sidst for Ryzen 3 2200G, der er quad core. Det er måske ikke den billigste processor, vi kunne have valgt, men kvaliteten er høj, og med den følger en af AMD’s Wraith Stealth-kølere.
SSD: Crucial BX500 120 GB = 189 kr.
Dette er den billigste SATA-ssd på markedet i øjeblikket. Det er næsten absurd, så billig 120 GB-versionen af BX500 er – blot 189 kroner sammen-lignet med tilsvarende ssd’er fra producenter som Samsung, Kingston og PNY. Bevares, man bliver ikke blæst omkuld af drevets ydelse, men det er også et SATA-drev – mere kan man ikke forvente.
Crucials ssd’er er dog stadig ret konkurrencedygtige, når det gælder hastighed – det er ikke langsomt i sammenligning med andre modeller. Vi bruger det som vores bootdrev til kun at installere Linux og kerneprogrammer, mens vi bruger den langt større harddisk til lager.
Vi faldt mere eller mindre tilfældigt over dette kabinet, men det er faktisk svært ikke at anbefale det: For 404 kroner får man et rummeligt og enkelt kabinet, der tager sig nydeligt ud. Vi håber blot, at det også er nemt at bygge i. Det rummer noget, der er ret ejendommeligt: en Corsair-ventilator på 120 mm af klar plastik og med en enkelt rød LED på rammen.
Den giver en højrød belysning, der strømmer gennem den buede sprække i kabinettets forside – en minimalistisk effekt, der bliver opnået uden noget behov for yderligere LED-strips eller RGB-belysning. Kabinettet har også et vindue, således at vi kan kigge ind på de indre dele. Desværre er panelet lavet af billig akryl i stedet for hærdet glas. Bortset fra det er det imidlertid et solidt stålkabinet.
Harddisk: Toshiba DT01ACA050 500 GB = 277 kr.
Hvis vi skal være ærlige, koster ældre harddiske ikke meget i disse tider. Her har vi valgt et drev 500 GB fra Toshiba af hensyn til vores budget, men man kan faktisk opgradere til en terabyte eller mere uden at sprænge banken. Western Digital og Seagate tilbyder begge tilsvarende harddiske. Det er her, vi vil lægge de større filer: spil, fotos og videoer. Dette drev er ikke avanceret, men det er solidt, og hvad der er nok så vigtigt: Det er billigt.
PSU: 450 W EVGA 450 BT 80+ Bronze = 402 kr.
Det lader sig ikke nægte, at EVGA laver gode strømforsyninger. BT er firmaets suveræne 450 W-enhed – ikke modulært, men det leverer alt det, som et projekt på et stramt budget som vores har brug for. EVGA omfatter også gode garantier og god kundebetjening – det er en af grundene til, at det er klogt at holde sig til velkendte producenter.
450 W er mere end nok til denne maskine. Det er typisk gpu’en, der trækker mest strøm fra systemet, og denne pc har ikke nogen. Selv hvis man senere tilføjer en gpu, vil det ikke kræve en psu-opgradering, for der er et rigeligt overskud.
Hvilke specifikationer har CPU’en, der blev valgt til byggeriet af PC’en? Greeting : IT Telkom