Oversigt
- WordPress – rent teknisk
- WordPress – fordele og ulemper
- WordPress plugins
- WordPress temaer
- WordPress – hobby eller virksomhed
- WordPress webshop
- WordPress flere sprog
- WordPress SEO
- WordPress hosting
- WordPress caching
- WordPress opdateringer
- WordPress backup
- WordPress sikkerhed
2. WordPress – fordele og ulemper
At WordPress er open source gør ikke alene at det er gratis at benytte, men også at der er et helt fællesskab af udviklere omkring WordPress som laver gratis eller meget billige plugins. Et plugin til WordPress er ligesom et plugin/udvidelse til f.eks. din Chrome eller Firefox browser, altså et lille (eller stort) stykke kode, der giver ekstra funktionalitet til din hjemmeside.
Du kan altså gratis benytte WordPress, og efterfølgende gratis downloade et hav af plugins som giver en masse fed funktionalitet.
Derudover er WordPress meget brugervenligt og nemt at benytte. Man kan enten finde information og guides på nettet, eller man kan købe sig til et par timers kursus og derefter kan man, selv som ikke-teknisk person, oprette sider, nyheder, menuer m.m. nemt og hurtigt.
Men ingen CMS-systemer er perfekte – og det er WordPress heller ikke! WordPress største styrke er også en af svaghederne, nemlig de mange gratis plugins. Et gratis plugin er ikke i selv en svaghed. Men de mange plugins der er tilgængelige er af meget svingende kvalitet. Her er det vigtigt man ved hvad man skal gå efter, inden man fylder sin installation op med en masse plugins (råd til dette kommer senere).
WordPress og de mange tusinde plugins er i konstant udvikling. Dette er enormt positivt på den måde, at man altid er med i forhold til de nyeste web-teknologier. De fleste af disse opdateringer sker uden du som bruger skal tage stilling til noget, da det indeholdes i enten WordPress, eller de plugins man benytter.
Men den konstante udvikling er også en ulempe på den måde, at man skal sørge for at holde sin WordPress opdateret. Der kommer løbende nye versioner af WordPress, samt fejlrettelser og sikkerhedsopdateringer. Dette kan man ikke ignorere, da man potentielt udsætter sig selv for hackerfare ved ikke at opdatere.
Dog skal man ikke blindt opdatere, da der kan blive problemer i forhold til plugins og temaer (se mere i afsnittet omkring WordPress opdateringer).
Man kan sige ufatteligt meget godt om WordPress: det er nemt at bruge, rimelig logisk bygget op, overskueligt m.m. Men der er to ting som især halter:
1. Den ene ting er WordPress mediebibliotek, altså det sted hvor alle ens billeder, PDF´er m.m. ligger. Mediebiblioteket er som udgangspunkt en stor pærevælling af filer, og WordPress har desværre stadig ikke lavet mulighed for en mappe struktur så man bedre kan holde styr på sine filer. Der findes flere forskellige plugins til dette, men dem jeg har testet har ikke virket godt. Mediebiblioteket er til at leve med, men jeg glæder mig til WordPress kommer med et mere struktureret mediebibliotek.
2. Udover mediebiblioteket er menu-editoren også ret ringe når vi taler om sites med meget store menuer. Til små menuer fungerer det aldeles fremragende. Man sætter et flueben udfor den side man ønsker at tilføje til ens topmenu, trykker på “tilføj til menu”, menupunktet sættes automatisk nederst i menuen og man rykker (drag-n-drop´er) det derefter derhen hvor det præcis skal være. Det er nemt og enkelt når man kun har en lille menu. Men har man en menu med to hundrede menupunkter, så er det rimelig irriterende man ikke kan vælge hvor man vil indsætte menupunkter INDEN man trykker “tilføj til menu”. For som det er nu ryger menupunktet altså til sidst i menuen, og derefter skal man tage fat i det og scrolle opad indtil man måske når hundrede menupunkter op, før man kan sætte det hvor det skal være. Det er småting, men har man store menuer, der ofte skal tilføjes menupunkter til, kan det være meget frustrerende.