Internettet
En kort historie
“The Internet is the first thing that humanity has built that humanity doesn’t understand, the largest experiment in anarchy that we have ever had.”
-Eric Schmidt. CEO, Google
Internettet er et sammenkoblet netværk af netværk, der har ændret dramatisk de måder, vi kommunikerer, arbejder, spiller, lærer og så meget mere. Det er svært at forestille sig en verden uden internettet, men virkeligheden er, at internettet som vi kender det kun er 35 år gammelt. For at forstå hvordan internettet fungerer specifikt, kan vi se på, hvordan kommunikation fungerer generelt.
En kort omvej til grafteori
Udtryk: knudepunkt, kant, protokol
Studieområdet, der beskæftiger sig me hvordan netværk fungerer, kaldes netværks- eller grafteori. En graf er en abstrakt repræsentation af forbindelser mellem enheder. Der er to grundlæggende elementer i en graf, knudepunkter og kanter. Et knudepunkt kan være næsten alt, en person, et sted, et ord, en ide, en bug, en plante osv., Og en kant er kun en repræsentation af en forbindelse mellem to ting.
I tilfælde af internettet kan hver knudepunkt i grafen være en computer. Din computer, min computer, din telefon, en router, en internetaktiveret termostat, whatever. En kant i dette tilfælde ville være en direkte forbindelse mellem to knudepunkter (enheder).
Vi savner dog et element, der er vigtigt for at få internettet til at virke = protokoller. Forestil dig, at du har to mennesker, der taler til hinanden. I dette scenario taler en person på fransk, mens den anden person taler på hindi. Forudsat at den person, der taler fransk, ikke taler hindi og omvendt vil deres udveksling ikke være meget produktiv. For at denne samtale skal være mere frugtbar, har vi brug for et aftalt sprog, et sæt protokoller, der gør det muligt for informationerne at fortsætte på en meningsfuld måde.
Verden før internettet
Computere har eksisteret meget længere end internettet. Faktisk blev den første almindelige elektroniske computer, dvs. en, der kunne programmeres til at løse forskellige problemer, udviklet i Philadelphia ved University of Pennsylvania. ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) blev bygget primært for at løse komplekse ballistiske baner for militæret og blev senere brugt til at studere baner for termonukleære våben, f.eks. en atombombe. Tidlige computere var store, komplekse maskiner, der var isoleret i forskningsinstitutter over hele kloden.
ARPANET
Mens disse computere var en stor fremgang i forhold til beregningsstyrke over håndberegninger, blev resultaterne af disse beregninger stadig kun holdt lokalt. Hvis du ønskede at sende informationen til en kollega på tværs af byen, skulle du stadig ringe op, sende en telegraf eller sende dem resultater med brev. Gennem 60’erne udviklede forskerne det teoretiske og praktiske grundlag for at sende information digitalt (dvs. protokollerne) og den 29. oktober 1969 koblede ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) to computere mellem UCLA og Stanford.
Over tid voksede netværket til at inkorporere mange computere. Ovenstående er et “kort” af ARPANET. Det viser alle de navngivne computere i netværket med forbindelser imellem dem. I denne graf er hver computer et knudepunkt, og forbindelserne mellem computere er kanterne. Bemærk, at ikke alle computere er forbundet med hinanden. Selv om forbindelsen mellem UCLA og Stanford i første omgang startede som direkte, kan det nu gøre et par “spring” til at forbinde mellem de to. Derfor netværk af netværk.
Da ARPANET voksede, gjorde det også netværkets kompleksitet og dermed behovet for mere sofistikerede protokoller. I 1983 vedtog ARPANET TCP / IP-sæt protokoller, som stadig danner grundlaget for internettet som vi kender det. Siden da er mange flere protokoller blevet udviklet, vedtaget og forladt, er antallet af computere og computere har vokset eksponentielt, og vi er ikke længere bundet direkte til et kobberkabel for at få adgang til internettet, men den grundlæggende struktur forbliver den samme: computere taler til hinanden ved hjælp af et sæt af aftalt regler.
Forsæt til næste side.